See on magusam, sfääriline ja koosneb pärmitaignast ja viiiiilsuhkrust. Berliinlane. Või peaksime seda pannkookideks nimetama? Terminoloogia osas väidavad sakslased. Kuid üks on kindel, berliinlased armastavad teda!

Berlinerit küpsetatakse kuumas rasvas ja täidetakse moosi või ploomimoosiga. See on ka glasuuritud või tuhksuhkur. Neid nimetatakse berliinideks, pannkookideks või sõõrikuteks. Kuid kust pärineb termin Berliner?

Kahjuks pole päris selget selgitust selle kohta, kust berliinlane oma nime sai. Üldine seletus on, et Berliini pannkoogid Berliini pagariäris väheneb. See teenis Preisi kuninga Frederick Suurt 18. sajandil. Väidetavalt peaks pagar saiakesi panema Cannonball kujundada küpsetas selle, kuna sel ajal polnud ahju. Nii küpsetas ta Berlineri kuuma rasvaga pannil. Tänu pagarite päritolule sai see lõpuks "Berliini pannkoogid" mainitud.

Berliini pannkoogi täidised on piirkonniti erinevad: moosi kasutatakse sageli põhjas ja ploomimoosi kasutatakse enamasti Ida-Saksamaal ning roosi puusaliha Badenis, Švaabimaal ja Franconias. Uuemate retseptide hulka kuuluvad ka koor või vaniljekreem, nuust või alkohol, näiteks eggnog.